keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Henkilökuva Pehkosen muorin talo -novellin kertojasta

Timo Teräsahjon vuonna 2000 ilmestyneestä novellikokoelmasta Keksijän poika ja muita novelleja löytyvä Pehkosen muorin talo kertoo nuoresta, joka kärsii huonoista perheolosuhteista vanhempiensa eron keskellä. Hän ajautuu kummalliseen tilanteeseen, ja asettuu asumaan naapurustossa sijaitsevaan Pehkosen muorin taloon - kuolleen muorin kanssa.
   Novellissa on selkeästi minäkertoja, nuori, jonka sukupuolesta ei saa täyttä varmuutta. Kyseessä voisi kuitenkin olla poika, sillä hän mainitsee kuuntelevansa "Mötley Cruen metakkaa" ja korjaavansa rikkinäistä radiota mummon talossa. Lisäksi rento ja peloton suhtautuminen kuolleeseen vanhukseen voisi keroa kyseessä olevan ennemmin poika kuin tyttö.
  Kertoja on kouluikäinen, sillä hän puhuu koulunvaihdosta, joka tulee koittamaan vanhempien avioeron myötä. Hän asuu siis vanhempiensa kanssa ja on pian muuttamassa isänsä luo. Kotona vallitseva ilmapiiri on riitaisa ja välit vanhempiin, ainakin isään, ovat huonot. Tämä näkyy isän ja pojan välisistä keskusteluista, sekä isän väkivaltaisuudesta "isän lyönti kirveli yhä poskillani"

1 kommentti:

  1. Lopetusvirkettä / päätäntää jää vielä kaipaamaan. Samoin kaipaa tarkkuutta erittelyyn.

    Olet poiminut selvästi luettavat faktat ja helpoimmat päätelmät. aika paljon asioita luonteesta, havaintojen tekemisen tavasta ja kertojan arvomaailmasta jää vielä puuttumaan. Ote on siis toimiva, mutta yksityiskohtaisuutta kaipaa lisää.

    VastaaPoista